1. Zelf leren doen
Zelfstandig leren denken en handelen, betekent op onze school: individueel, probleemoplossend en samenwerkend leren. We komen tegemoet aan de spontane belangstelling van kinderen en sluiten aan bij hun individuele ontwikkeling. In een montessorigroep zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar. Van drie tot zes jaar in de onderbouw, van zes tot negen in de middenbouw en van negen tot twaalf in de bovenbouw. Zo leren kinderen op verschillende manieren samenwerken. In elke bouw is een kind de jongste en de oudste en ervaart dus beide rollen.
2. Aandacht
Om de basisschool zelfbewust en zelfstandig te verlaten is niet alleen cognitieve ontwikkeling van belang, maar ook zaken als zelfreflectie, probleemoplossend vermogen en sociaal-emotionele ontwikkeling. Juist ook aan deze aspecten van ‘groeien’ besteden wij veel aandacht. Aandacht voor jezelf, elkaar, je omgeving, de natuur en onze samenleving vinden wij belangrijk. In elke groep maken we daarom dagelijks tijd voor een bezinningsmoment. Daarin maken we duidelijk dat iedereen respect en waardering verdient: ieder is geboren om in vrijheid te leven. ‘Aandacht’ voor de natuur en onze omgeving uit zich heel concreet in het feit dat kinderen een klassendier of plant verzorgen. Het blijkt ook uit de onderwijsprojecten die wij aanbieden rondom ‘groene’ en ‘maatschappelijke’ thema’s.
3. Trots
Wij willen kinderen en ouders graag inspireren en verbinden. Wij vormen als school immers een leef- en leergemeenschap waar we als team en ouders samen kinderen helpen om op en uit te groeien tot zelfstandige persoonlijkheden die trots zijn op zichzelf. Als je zelf iets leert, ontdekt, dan maakt je dat trots. Als het je lukt om die uitdaging aan te gaan, over die drempel heen te stappen of iets wat je voor onmogelijk hield lukt tóch, geldt dat óók. Juist daarom willen wij kinderen helpen het zelf te doen. We gaan voor succeservaringen en kijken naar talent. Dat geldt ook voor ons team. Ook leerkrachten krijgen de ruimte om te groeien en om hun talent te laten zien. Dat zorgt voor enthousiasme en dat stralen we uit naar onze leerlingen. Samen zijn we dus een lerende school waar we trots op zijn!
4. Betrokken
Uitdagen, stimuleren en motiveren: dat is wat onze leerkrachten elke dag doen in hun groep. Zij zijn betrokken bij de individuele, brede ontwikkeling van ieder kind en zijn daarbij zijn of haar coach. Kinderen krijgen bij ons vrijheid om zelf hun werk te kiezen en in te delen. Daarbij horen duidelijke routines: kinderen weten precies wat van hen verwacht wordt en wat zij van hun leerkracht kunnen verwachten. We hebben een duidelijke werkstructuur en kennen een vaste dagindeling met vijf gelijke schooldagen. Kinderen worden bij ons op school gestimuleerd om zelf optimaal betrokken te zijn bij hun leerproces. Daar hoort bij dat je zelf een oplossing vindt voor een probleem. Bij een hulpvraag van een kind stelt de leerkracht daarom vragen in plaats van meteen de uitleg te geven. Plannen is een taak van leerkracht én kind, kinderen zijn zich bewust van hun leerdoelen en corrigeren waar mogelijk zelf hun eigen werk. Natuurlijk steeds met begeleiding van hun coach.